tygodnik opoczyński
Ogłoszenia
Wyróżnione
ZATRUDNIĘ kierowcę kat. C+E, zagranica, tel. ...
czytaj dalej »

UROLOG Dr N. Med. K. DĄBROWSKI, USG. WAZEKTOMIA ...
czytaj dalej »

Baza firm
 
Kultura

 Zamiast pączków

 
W tłusty czwartek powinny być pączki. My propnujemy coś nowego


Tradycyjnie na zakończenie karnawału smaży się u nas albo pączki, albo chrust lub róże karnawałowe. Mamy jednak propozycję na coś nowego, choć może równie dobrego: orejas de carnaval ? czyli hiszpańską odmianę chrustu ? karnawałowe uszy.
* 500 g mąki pszennej * 125 ml mleka * 12 ml anyżówki * 2 jajka * 75 g masła * 50 g smalcu lub masła * 100 g cukru * cukier puder do posypania.
W misce wymieszaj mleko, anyżówkę, skórkę od cytryny, jajka, masło, smalec, cukier i mąkę. Zagnieć elastyczne ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny. Schłodzone ciasto podziel na kulki wielkości orzecha włoskiego i każdy z nich bardzo cienko rozwałkuj. W rondlu na małym ogniu podgrzej olej (pilnuj, żeby nie był zbyt gorący, bo ciasto szybko się spali). Rozwałkowane kawałki wrzucaj na olej, a za pomocą widelca przyciągaj jeden koniec ciasta do środka, formując ciastka w kształt ucha. Kiedy już osiągną złocisty kolor, wyjmuj je na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Pączki wietrzne
Hiszpański przysmak Bunuelos de viento
Ciasto: 250 ml wody, 50 g cukru, 250 ml mleka, 10 g soli, 300 g mąki pszennej, skórka otarta z cytryny, 150 g masła, 7 jajek.
Krem: 1 l mleka, 8 żółtek, 250 g cukru, 100 g mąki pszennej, 50 g masła, skórka z 1 pomarańczy, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku.
Do rondla wlej mleko, wodę, dodaj sól, skórę z cytryny, masło i cukier. Podgrzewaj, a gdy zawartość zacznie się gotować, wyciągnij skórkę z cytryny i dodaj mąkę. Podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zdejmij z ognia i kolejno dodawaj jajka. Po dodaniu każdego zamieszaj, aby połączyło się z masą. Po uzyskaniu jednolitej masy w rondlu rozgrzej olej i za pomocą dwóch łyżek wrzucaj na olej porcje masy wielkości orzecha włoskiego. Będą gotowe, kiedy zaczną się obracać na oleju. Łyżką cedzakową wyjmuj je na papierowy ręcznik, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Przygotuj krem: w rondlu podgrzej 600 ml mleka. Do pozostałego mleka dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy oraz esencję waniliową lub cynamon. W misce ubij żółtka z cukrem, mąką i mlekiem z przyprawami. Gdy powstanie jednlita masa bez grudek, dodawaj ja po trochu do ciepłego mleka i mieszaj. Podgrzewaj, aż zgęstnieje. Zestaw z ognia, dodaj masło, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Gotowe pączki ponacinaj z jednaj strony i za pomocą rękawa do nadziewania wypełnij zimnym kremem. Smacznego.


Artykuł ukazał się w wydaniu nr 7 (762) z dnia 17 Lutego 2012r.
 
Kontakt z TOP
Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Biuro ogłoszeń
oglotop@pajpress.pl

Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Dział reklamy
tel: 44 754 41 51

Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Redakcja
tel: 44 754 21 21
top@pajpress.pl
Artykuły
Informator
Warto wiedzieć
Twój TOP
TIT - rejestracja konta Bądź na bieżąco.
Zarejestruj konto »