tygodnik opoczyński
Baza firm
 
Aktualności

 Sezon na kurki

 
Czas na grzyby





Od kilku tygodni trwa pierwszy tegoroczny wysyp grzybów. Nie jest on może zbyt intensywny, ale wytrawni grzybiarze już zdążyli zrobić zapasy na Wigilię. Z tego, co wiemy, w lasach jest obecnie sporo kurek. Potwierdza to zdjęcie, które nadesłał nam czytelnik z gminy Drzewica. Te grzyby znalazł w ubiegłym tygodniu w okolicach Domaszna.
Pieprzniki jadalne, czyli kurki, to jedne z najbardziej cenionych w branży kulinarnej grzybów. Oprócz przyjemności płynącej z samego faktu ich zbierania, posiadają doskonałe walory smakowe i wizualne. Są rarytasem wśród grzybów nie mniejszym niż borowik. Nadają się do białego mięsa, zwykłej jajecznicy, jak i same w sobie stanowią pyszną przekąskę.
Charakterystyczny, żółto?pomarańczowy kolor, delikatny zapach i twardy miąższ to cechy najlepszej kurki. Duszone na maśle, śmietanie lub białym winie zawsze smakują rewelacyjnie. Wystarczy dodać trochę cebulki, czosnku i pietruszki i pyszna potrawa gotowa. Do spożycia zaleca się młode, zdrowe owocniki. Smażenie powinno trwać krótko, ponieważ w innym wypadku mocno twardnieją.
Nie dość, że kurki są bardzo smaczne, to jeszcze wyjątkowo cenne. Zostały dopuszczone w Unii Europejskiej do obrotu handlowego i eksportu. W punktach skupu za kilogram tych grzybów można dostać około 10 zł. Nic dziwnego, że wiele osób nastawia się właśnie na zbieranie i sprzedaż kurek.


Artykuł ukazał się w wydaniu nr 32 (735) z dnia 12 Sierpnia 2011r.
 
Kontakt z TOP
Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Biuro ogłoszeń
oglotop@pajpress.pl

Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Dział reklamy
tel: 44 754 41 51

Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Redakcja
tel: 44 754 21 21
top@pajpress.pl
Artykuły
Informator
Warto wiedzieć
Twój TOP
TIT - rejestracja konta Bądź na bieżąco.
Zarejestruj konto »