Czas na grzyby
Od kilku tygodni trwa pierwszy tegoroczny wysyp grzybów. Nie jest on może zbyt intensywny, ale wytrawni grzybiarze już zdążyli zrobić zapasy na Wigilię. Z tego, co wiemy, w lasach jest obecnie sporo kurek. Potwierdza to zdjęcie, które nadesłał nam czytelnik z gminy Drzewica. Te grzyby znalazł w ubiegłym tygodniu w okolicach Domaszna.
Pieprzniki jadalne, czyli kurki, to jedne z najbardziej cenionych w branży kulinarnej grzybów. Oprócz przyjemności płynącej z samego faktu ich zbierania, posiadają doskonałe walory smakowe i wizualne. Są rarytasem wśród grzybów nie mniejszym niż borowik. Nadają się do białego mięsa, zwykłej jajecznicy, jak i same w sobie stanowią pyszną przekąskę.
Charakterystyczny, żółto?pomarańczowy kolor, delikatny zapach i twardy miąższ to cechy najlepszej kurki. Duszone na maśle, śmietanie lub białym winie zawsze smakują rewelacyjnie. Wystarczy dodać trochę cebulki, czosnku i pietruszki i pyszna potrawa gotowa. Do spożycia zaleca się młode, zdrowe owocniki. Smażenie powinno trwać krótko, ponieważ w innym wypadku mocno twardnieją.
Nie dość, że kurki są bardzo smaczne, to jeszcze wyjątkowo cenne. Zostały dopuszczone w Unii Europejskiej do obrotu handlowego i eksportu. W punktach skupu za kilogram tych grzybów można dostać około 10 zł. Nic dziwnego, że wiele osób nastawia się właśnie na zbieranie i sprzedaż kurek.
|