Środki spożywcze przechowywane w miejscach katastrofy spowodowanej trąbą powietrzną narażone są na zanieczyszczenia i zepsucie, dlatego przed spożyciem trzeba je dokładnie sprawdzać
Żywność zepsuta, zanieczyszczona stwarza zagrożenie dla zdrowia i życia ludności. Sanepid przestrzega, że nie należy spożywać produktów, które zostały zalane lub zawilgocone, a nie są pakowane hermetycznie, nawet jeżeli nie wykazują oznak zepsucia. W przypadku zamoczenia powierzchni hermetycznego opakowania żywności, po usunięciu zewnętrznych zanieczyszczeń, produkt może być spożyty pod warunkiem, że nie wykazuje żadnych zmian. Nie wolno spożywać także takich, które są w widoczny sposób zanieczyszczone, posiadają zmieniony wygląd, zapach, barwę bądź są pokryte pleśnią. Nie wolno także jeść konserw o wydętych wieczkach.
Ważne, by nie zamrażać ponownie produktów rozmrożonych na skutek braku energii elektrycznej w urządzeniach chłodniczych.
Żywność trzeba chronić przed zanieczyszczeniem i zepsuciem. W tym celu produkty łatwo psujące się takie jak mięso, ryby, wędliny, mleko i jego przetwory trzeba przechowywać w temperaturze poniżej 8 stopni Celsjusza. Środki spożywcze trwałe mikrobiologicznie składować w suchych i chłodnych miejscach, żywność przechowywać w szczelnych opakowaniach. Artykuły spożywcze zabezpieczyć przez dostępem gryzoni i szkodników.
Sanepid zaleca zachowanie ostrożności w sytuacjach ograniczonej dostępności, czy braku dostaw wody z sieci wodociągowej spowodowanej, np. awariami instalacji elektrycznej. Wtedy należy korzystać z wody butelkowanej bądź dostarczanej w cysternach. W razie braku dostępu do wody uzdatnianej na potrzeby zbiorowego zaopatrzenia zaleca się dezynfekcję wody na potrzeby indywidualne, np. gotowanie wody przez co najmniej 1 minutę, co powoduje zniszczenie większości obecnych w wodzie drobnoustrojów.
Dezynfekcji wymaga także woda przeznaczona do spożycia, do mycia owoców i warzyw oraz naczyń, przygotowania posiłków i napojów, a także higieny osobistej, w szczególności mycia zębów podczas sprawowania opieki i pielęgnacji na małymi dziećmi.
|