Podczas minionych Dni Powiatu swoje stanowisko miała także Powiatowa Stacja Sanitarno?Epidemiologiczna. W namiocie można było obejrzeć dwie wystawy. Pierwsza zatytułowana ?Poznaj grzyby. Unikniesz zatrucia?, miała na celu przypomnienie zasad bezpiecznego grzybobrania. Na planszach można było obejrzeć większość występujących w Polsce gatunków grzybów jadalnych, niejadalnych i trujących. Dodatkowo pracownicy sanepid udzielali wszelkich porad. Uczulali odwiedzających stoisko, żeby zbierali gatunki grzybów tylko dobrze znanych. Nie powinno się zbierać grzybów bardzo młodych, starych i przejrzałych, a także gatunków których się nie zna. Grzybiarze powinni wiedzieć, że zbiera się całe grzyby poprzez wykręcanie z podłoża. Zbieranie grzybów przez ułamanie trzonu lub obcięcie nożem dolnej jego części jest szkodliwe dla grzybni, a także utrudnia rozpoznanie wszystkich charakterystycznych cech grzyba, tak bardzo istotnych do określenia jego bezpieczeństwa dla zdrowia ludzi. Grzyby zbiera się do łubianek i przewiewnych koszyków, bo w torebkach, siatkach i koszykach plastikowych grzyby łatwo ulegają zaparzeniu i zepsuciu. Nawet w jadalnych gatunkach grzybów mogą wtedy wytwarzać się substancje trujące i szkodliwe dla zdrowia. Trzeba też wiedzieć, że nie oceniamy grzybów nam nieznanych na podstawie smaku, ponieważ niektóre śmiertelnie trujące grzyby mają łagodny nie wyróżniający się smak (np. muchomor sromotnikowy). Potrawy z grzybów należy spożywać świeże, bezpośrednio po sporządzeniu.
Druga wystawa dotyczyła zagadnień antytytoniowych. Profilaktyczny program w zakresie przeciwdziałania uzależnieniu od alkoholu, tytoniu i innych środków psychoaktywnych realizowany jest w ramach szwajcarsko?polskiego programu współpracy. Jest on adresowany głównie do kobiet w wieku prokreacyjnym, od 15 do 49 roku życia. Głównym celem programu jest ograniczenie używania substancji psychoaktywnych przez kobiety. Wystawa cieszyła się dużym zainteresowaniem ze strony panów.
* * *
Przy okazji. Państwowy powiatowy inspektor sanitarny informuje, że rolnicy prowadzący produkcję pierwotną pochodzenia roślinnego oraz prowadzący sprzedaż bezpośrednią tych produktów, mają obowiązek złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
W związku z powyższym, podczas Dożynek Powiatowych w Sławnie, będzie zorganizowany punkt informacyjny, w którym będzie można uzyskać niezbędne informacje oraz pobrać odpowiedni wniosek.
|