tygodnik opoczyński
Baza firm
 
Drzewica

  Regionalne pyszności z Żardek

 
LGD ?Nad Drzewiczką? i gospodynie z Żardek promowały rodzimą kuchnię na rynku łódzkiej Manufaktury



Gospodynie z Żardek na rynku łódzkiej Manufaktury



W niedzielę, 3 czerwca odbyła się w Łodzi druga odsłona warsztatów na temat identyfikacji produktów tradycyjnych i regionalnych. Impreza pn. ?Smaki ziemi łódzkiej? miała na celu promocję regionalnej żywności, kulinarnej tradycji oraz lokalnej twórczości.
Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich (KSOW) województwa łódzkiego zapewnił bezpłatne stoiska wystawiennicze wraz z wyposażeniem. W ponad dwudziestu namiotach znalazły się specjały, przypominające wielu mieszkańcom smaki z dzieciństwa. Do udziału w wydarzeniu zaproszono lokalne grupy działania, które z kolei miały możliwość zgłoszenia przedstawicielek kół gospodyń wiejskich.
Na rynku łódzkiej Manufaktury nie mogło zabraknąć Lokalnej Grupy Działania ?Nad Drzewiczką?. W ubiegłym roku grupie towarzyszyło KGW ?Radziczanki?. Tym razem promocją regionalnych produktów zajęły się gospodynie z Żardek, a ściślej członkinie stowarzyszenia ?Moje tradycje i innowacje?, działającego pod kierownictwem Doroty Wiktorowicz. Mieszkanki Żardek debiutowały w tak dużej imprezie, ale poradziły sobie znakomicie.
Organizatorzy przygotowali cztery strefy. W strefie zakupów można było kupić świeże produkty regionalne oraz rękodzieło wprost od ludowych artystów. Nasze panie zaproponowały gościom pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z mięsem, cepeliny, biały barszcz, tradycyjne wędliny oraz domowe ciasta. Ułożone w koszyku na mchu grzyby budziły zachwyt przechodniów. Choć wyglądały, jakby dopiero zostały zebrane w lesie, to faktycznie były słodkościami z kremem. Wszystkie produkty z Żardek zniknęły w okamgnieniu. Nie został nawet okruszek. Dużym powiedzeniem, nie tylko męskiej części gości, cieszyły się również regionalne naleweczki.
W strefie gotowania nasze gospodynie wykonywały swoje popisowe dania, które następnie trafiały do degustacji. Wszystko to działo się pod okiem Andrzeja Polana, utytułowanego kucharza, członka Klubu Szefów Kuchni. W gotowaniu na żywo mogły wziąć udział jedynie trzy przedstawicielki każdego koła.
Reprezentantki gminy Drzewica znowu wypadły znakomicie. Panie Teresa Wiktorowicz, Zofia Wołonkiewicz oraz Dorota Wiktorowicz przygotowały zupę gulaszową po żardecku, udzielając w międzyczasie cennych wskazówek zainteresowanym. Widownia była naprawdę liczna, bo w tym samym czasie na sąsiednim stanowisku sałatkę owocową przygotowywali w duecie Witold Stepień ? marszałek województwa oraz Maria Kaczorowska ? dyrektorka Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego.
W ramach warsztatów zorganizowano ponadto dwa konkursy. Pierwszy dotyczył najlepszej potrawy regionalnej w Łódzkiem, drugi ? Folk?Nuta ? najlepszego zespołu folklorystycznego. Chociaż w drugim konkursie Żardki nie uczestniczyły, to wydaje się, że szanse na podium miały bardzo duże. Nasze gospodynie dały temu wyraz podczas drogi powrotnej. Śpiewom nie było końca.


pe   

Artykuł ukazał się w wydaniu nr 23 (778) z dnia 8 Czerwca 2012r.
 
Kontakt z TOP
Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Biuro ogłoszeń
oglotop@pajpress.pl

Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Dział reklamy
tel: 44 754 41 51

Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Redakcja
tel: 44 754 21 21
top@pajpress.pl
Artykuły
Informator
Warto wiedzieć
Twój TOP
TIT - rejestracja konta Bądź na bieżąco.
Zarejestruj konto »