tygodnik opoczyński
Baza firm
 
Opoczno

 Produkt najwyższej jakości

 






Po raz trzydziesty szósty, 24 listopada, w ramach Dni Przemysłu Mięsnego, rozstrzygnięto jesienną edycję konkursu ?Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym?, organizowaną przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno?Spożywczego oddział technologii mięsa i tłuszczu, pod patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi.
Po raz dwunasty udział w konkursie wziął Zakład Usługowo?Handlowy ?Wojciechowski? z Bukowca Opoczyńskiego i ? co nie będzie dla nikogo zaskoczeniem ? wrócił z wyróżnieniem dla swoich produktów.
?WOY? wystawił do oceny tym razem pięć produktów: czarne, kaszankę, kabanosy, kiełbasę swojską i kiełbasę tatrzańską. Wszystkie zostały uznane za produkty najwyższej jakości, a szczególne uznanie jurorów zyskała kiełbasa swojska, jako najwyżej oceniony produkt, wytwarzany metodami tradycyjnymi.
Nagrodę wręczoną przez podsekretarza stanu Andrzeja Butrę odebrał Sylwester Dorociński, pełnomocnik ds. zarządzania systemami jakości w firmie, który potem nam powiedział, że zakład ma już ocenione 42 produkty, w tym kilka ? kilkakrotnie. Poddane bardzo surowej ocenie instytutu mogą gwarantować stabilność jakościową a tę przecież najbardziej doceniają klienci.
Do konkursu ?Jesień 2011? zgłoszono 62 wędzonki, w tym 38 szynek, 4 balerony, 5 boczków, 10 polędwic, wędzonkę bekonową, wędzonkę drobiową i trzy inne wędzonki; 29 kiełbas podsuszanych, 28 kiełbas suszonych, 7 kiełbas surowych i surowych dojrzewających, 8 kiełbas średnio rozdrobnionych i 6 innych produktów. Do konkursu zgłoszono 21 wędlin deklarowanych przez producentów jako produkty wytwarzane metodami tradycyjnymi.
Podstawą konkursowej oceny jakościowej wędlin była ocena sensoryczna wykonana przez dwa 9?osobowe zespoły rzeczoznawców. Do oceny podawano próbki zakodowane, a jurorzy dokonywali ocen indywidualnie. Zwracano baczną uwagę na wygląd zewnętrzny w całym batonie wędzonki lub kiełbasy, konsystencję batonu, wygląd przekroju na dwóch przekrojonych batonach wędzonki lub kiełbasy, smak i zapach na plastrach co najmniej z dwóch batonów wędzonki lub kiełbasy. Próbki wędlin, które uzyskały jakość całkowitą na poziomie od 4,5 do 5 punktów, zostały zakwalifikowane do badań chemicznych.
Specjalny dyplom za najwyżej ocenione produkty zadeklarowane przez producenta jako produkty wytwarzane metodami tradycyjnymi z grupy kiełbas otrzymał ZU?H ?Wojciechowski? za kiełbasę swojską i tym samym zakład znalazł się w grupie sześciu nagrodzonych przez ministra rolnictwa i dyrektora instytutu producentów.
Dodatkowo nagrodzono przedsiębiorców, którzy wystawili najwięcej produktów, w tym opoczyńską firmę.
Właścicielom i załodze serdecznie gratulujemy. Ale chyba najbardziej klientom, którzy na co dzień mogą delektować się tak smacznymi i jakościowo doskonałymi produktami.


Artykuł ukazał się w wydaniu nr 48 (751) z dnia 2 Grudnia 2011r.
 
Kontakt z TOP
Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Biuro ogłoszeń
oglotop@pajpress.pl

Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Dział reklamy
tel: 44 754 41 51

Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Redakcja
tel: 44 754 21 21
top@pajpress.pl
Artykuły
Informator
Warto wiedzieć
Twój TOP
TIT - rejestracja konta Bądź na bieżąco.
Zarejestruj konto »