Warzywno?owocowe preferencje Polaków a wiek
Niespełna 21% osób po 45 roku życia je warzywa i owoce kilka razy dziennie. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez agencję Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii ?Pora ma pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców?, jeszcze rzadziej sięgają po nie osoby młode. Jedynie 13% z nich je warzywa i owoce kilka razy dziennie.
Kampania społeczno?edukacyjna ?Pora na pomidora?? ma na celu przekonanie Polaków do zdrowotnych i smakowych walorów polskich owoców i warzyw, a także zwiększenie ich spożycia ? w szczególności wśród dzieci i młodzieży. Taka akcja jest niezbędna, bo w naszym kraju notuje się regularny spadek spożycia warzyw i owoców. W 2011 r. statystyczny Polak spożył średnio niewiele ponad 39 kg owoców i ich przetworów. To niemal 10 kg mniej niż 10 lat temu. Nie lepiej przedstawia się również konsumpcja warzyw i ich przetworów ? porównując rok 2011 z 2002 zauważamy blisko pięciokilogramowy spadek na osobę.
Celem kampanii jest także zmiana nastawienia społeczeństwa, które żyjąc w pośpiechu, coraz chętniej sięga po fast foody i jedzenie z barów szybkiej obsługi. Akcja ma więc uświadamiać, że owoce i warzywa są zdrową i smaczną alternatywą, a także mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i urodę. Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Kilka razy dziennie
Specjaliści żywienia zalecają, aby warzywa i owoce jeść kilka razy w ciągu dnia a najlepiej pięć razy dziennie. Badania agencji Inquiry pokazują jednak, że niewiele osób może pochwalić się takim wynikiem. Co gorsze, warzywa i owoce najrzadziej są spożywane przez osoby młode, pomiędzy 18 a 24 rokiem życia, z których jedynie 13% sięga po nie kilka razy dziennie.
? Większość badanych deklaruje, że spożywa warzywa i owoce codziennie lub prawie codziennie. Taką odpowiedź wskazało 56 proc. Jest to jednak za mało, by dostarczyć organizmowi wszystkich składników, których potrzebuje ? mówi Agnieszka Falba, dyrektorka Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych. ? Dietetycy zalecają spożywanie kilku porcji warzyw i owoców dziennie, co potwierdziło jedynie 18% naszych respondentów. Oznacza to, że jedynie co piąty Polak je warzywa i owoce wystarczająco często.
Polskie czy zagraniczne?
Dla wielu osób nie ma znaczenia, jakiego pochodzenia są spożywane warzywa i owoce (42% respondentów). Przyglądając się preferencjom wiekowym, to jednak starsi ankietowani (45+) sięgają częściej po polskie produkty ? blisko 50%. Na rodzime warzywa i owoce wskazało także blisko 40% osób pomiędzy 25 a 44 rokiem życia i jedynie 27%. młodzieży (18?24 lat).
Myję warzywa i owoce
Warzywa i owoce należy przed zjedzeniem dokładnie umyć pod bieżącą wodą lub sparzyć wrzątkiem ? szczególnie, gdy spożywa się je na surowo. Taką postawę wskazało blisko 88% respondentów z grupy wiekowej 45+. Młodsi ankietowani przywiązują do tego mniejszą wagę (73% osób pomiędzy 25 a 44 rokiem życia oraz 69% pomiędzy 18 a 24) lub myją tylko wybrane warzywa i owoce (26% grupy wiekowej 18?24).
W jakiej postaci Polacy spożywają warzywa i owoce?
Okazuje się, że niezależnie od wieku, respondenci najczęściej jedzą surowe warzywa i owoce (grupy wiekowe 45+ i 25?44: 89%, grupa wiekowa 18?24: 93%). Na drugim miejscu uplasowały się warzywa i owoce spożywane w formie ugotowanej, które zostały wskazane przez większość ankietowanych (grupa wiekowa 45+: 68%, grupa wiekowa 25?44: 69% oraz grupa wiekowa 18?24: 66%). Wśród najstarszych ankietowanych popularne było jeszcze marynowanie i duszenie, wśród grupy wiekowej 25?44 smażenie i marynowanie, a wśród najmłodszych respondentów smażenie i pieczenie.
Więcej informacji: www.poranapomidora.com |