
16 czerwca w łódzkiej Manufakturze odbyła się szósta edycja "Smaków ziemi łódzkiej". Do Łodzi zjechały koła gospodyń wiejskich, twórcy ludowi i zespoły folklorystyczne z województwa łódzkiego. Podczas warsztatów tradycyjnych i regionalnych potraw regionu łódzkiego pn. "Smaki ziemi łódzkiej", wszyscy mogli popróbować potraw, przyrządzanych według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, które kusiły swym zapachem rozchodzącym się po całym rynku Manufaktury. Gminę Sławno w tej kategorii reprezentowały panie z trzech kół gospodyń wiejskich: z Antoniówki, które przygotowało pierogi z kapustą i grzybami, Psar, które przygotowało pyzy ziemniaczane z nadzieniem oraz panie z Ostrożnej, które wzięły udział w warsztatach gotowania, przygotowując świeżonkę z kaszą gryczaną, kurkami i ogórkiem kiszonym.
Wiele emocji dostarczył "Folk?nuta", którego celem było wyłonienie najlepszego zespołu prezentującego repertuar ludowy. Na scenie głównej prezentowały się zespoły ludowe, kapele i soliści z terenu naszego województwa, rywalizując o statuetkę konkursu. Gminę Sławno w przeglądzie reprezentowały: zespół folklorystyczny "Róża" z Gawron w kategorii zespołów oraz dziecięcy Zespół Wokalno?Taneczny "Kuniczanka", który wyśpiewał i wytańczył w tej kategorii pierwsze miejsce otrzymując statuetkę "Folk?nuty", dyplom i nagrodę główną.
Na zaproszenie Stowarzyszenia Inicjatywa Rozsądnych Polaków oba zespoły wystąpiły także podczas festynu pn. "Jesteśmy razem" w parku im. Adama Mickiewicza na Julianowie w Łodzi, którego współorganizatorem była również Gmina Sławno.
|