Ośrodek Pomocy Społecznej zorganizował, za pośrednictwem Zakładu Doskonalenia Zawodowego, szkolenie zawodowe dla piętnastu osób korzystających ze wsparcia ośrodka
W szkoleniu wzięli udział uczestnicy projektu ?Praca i edukacja szansą lepszego życia?, współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego oraz środków budżetu państwa Poddziałanie 7.1.1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez ośrodki pomocy społecznej.
Szkolenie w zawodzie kucharz obejmowało sto pięćdziesiąt godzin, w tym osiemdziesiąt godzin zajęć praktycznych. Zajęcia praktyczne oraz część zajęć teoretycznych prowadził szef kuchni, licencjonowany technolog żywienia zbiorowego, Renata Gabryś, na co dzień pracująca w Zespole Szkół samorządowych nr 2. Podczas zajęć realizowane były tematy m.in. ze struktury organizacyjnej zakładu gastronomicznego, estetyki podawania potraw, praktycznego zastosowanie procesów technologicznych w gastronomii. Uczestnicy uczyli się jak przyrządzić potrawy m.in. z warzyw i owoców, potraw z różnego rodzaju mięs i ryb, zupy, sosy, zakąski a także desery. Kursanci przeszkoleni zostali w zakresie przepisów BHP, HACCP w gastronomii, poznali podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu człowieka. Zajęcia te prowadziła Monika Król a tematykę HACCP w gastronomii uczestnikom kursu przybliżył pracownik sanepidu, Józef Cabaj.
Dzięki uprzejmości dyrektorki ZSS nr 2, Edyty Czarneckiej, pod kierunkiem szefowej kuchni uczestnicy szkolenia mieli możliwość zapoznać się z obsługą nowoczesnego sprzętu gastronomicznego będącego na wyposażeniu placówki.
|