tygodnik opoczyński
Ogłoszenia
Wyróżnione
Tomaszowskie Centrum Zdrowia zatrudni ...
czytaj dalej »

PLACÓWKA GETIN NOBLE BANK OFERUJE:
czytaj dalej »

Firma ELEKTRO-TEST s.c.
Poszukuje ...
czytaj dalej »
Baza firm
 
Warto wiedzieć

Na wigilijny stół

Nie mam zielonego pojęcia, w jaki sposób znalazł się u mnie mocno pożółkły wycinek z jakiejś kolorowej gazety. Nie ma na nim nic, co dałoby mi pewność, z jakiego roku pochodzi. Na podstawie podpisu autora pod jednym z tekstów mogę tylko domniemywać, że wycinek pochodzi z ?Przekroju? gdzieś z przełomu lat 60. i 70. ubiegłego wieku. Ale znalazłam tu perełkę ? kilka przepisów na wigilijne danie. Przepisów nie byle kogo, bo samego Wierzynka. Na pewno dobrych, sprawdzonych, tradycyjnych, a nie takich, jakie dziś można znaleźć w każdym kolorowym pisemku, namawiającym nas do jedzenia sushi. Mam więc przepis na karpia na słodko, zwanego popularnie ?po żydowsku?, ale są też przepisy na karpia i sandacza po polsku. Wigilijna propozycja obejmuje też zupy ? pieczarkową i z suszonych śliwek (zamiast powtarzających się co roku grzybowej lub barszczyku). Jeden przepis mnie zaskoczył, bo nigdy wcześniej nie słyszałam o takim daniu: paluszki na słodko z makiem. Gdy go czytam, wydaje się bardzo prosty do wykonania.

Oto on:

Składniki:
1 kg ziemniaków, 260 g mąki pszennej, 25 g mąki ziemniaczanej, 1 jajo, sól do smaku. Ponadto 150 g maku, 100 g cukru, 4 łyżki masła, 50 g miodu, 30 g rodzynków.

Sposób przyrządzania:
obrane ziemniaki ugotować, odcedzić, odparować, przestudzone zemleć na maszynce, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajo, zarobić ciasto. Dzielić na części i formować cienkie wałki. Odcinać kawałki na 7 cm i wrzucać na gotującą osoloną wodę. Mak sparzyć i 3 razy przepuścić przez maszynkę. Dodać do niego utarty cukier z miodem, masłem i wymieszać ze sparzonymi wcześniej rodzynkami. Podać do gorących paluszków.

Wydaje się, że będzie to łatwe. Dawniej nie było elektrycznych maszynek do mielenia, dziś jest łatwiej zmielić mak. Można też od razu kupić w sklepie zmielony. Ciasto na paluszki przypomina nieco te na kopytka, więc nic trudnego. To co? Próbujemy?


Czesław J. Dudziński   
W dziale dostępne są również artykuły:

 
Kontakt z TOP
Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Biuro ogłoszeń
oglotop@pajpress.pl

Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Dział reklamy
tel: 44 754 41 51

Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Redakcja
tel: 44 754 21 21
top@pajpress.pl
Artykuły
Informator
Warto wiedzieć
Twój TOP
TIT - rejestracja konta Bądź na bieżąco.
Zarejestruj konto »