tygodnik opoczyński
Baza firm

Drzewica

Ostateczne stanowisko Łodzi!

Przystanku autobusowego na placu Wolności oraz przejazdu obok bramy kościelnej nie będzie

Po zakończeniu przebudowy dwóch odcinków drogi wojewódzkiej nr 728, biegnących przez teren gminy Drzewica, pojawiły się propozycje zmian w organizacji ruchu. Wnioski mieszkańców poprzez Urząd Gminy i Miasta trafiły do Zarządu Dróg Wojewódzkich oraz Departamentu Infrastruktury Urzędu Marszałkowskiego. W newralgicznych punktach drogi kilkakrotnie zbierała się wojewódzka komisja bezpieczeństwa ruchu drogowego, dokonując kolejnych ustaleń.
Część proponowanych zmian została uwzględniona. Chodzi m.in. o lepsze oznakowanie skrzyżowania na placu Wolności. Niedawno między mostem na Drzewiczce a sklepami ustawiono dodatkowy drogowskaz informujący o kierunku jazdy na Warszawę. Takie rozwiązanie ma wyprowadzić ruch tirów z ul. Kilińskiego. Podjęto również decyzję o wyznaczeniu dodatkowych miejsc na przystanki autobusowe w Brzustowcu i Augustowie.
Inne zgłoszenia mieszkańców dotyczyły umożliwienia wyjazdu (od strony północnej) z placu przed kościołem parafialnym w Drzewicy na drogę wojewódzką oraz wyznaczenia miejsca na przystanek autobusowy na pl. Wolności i przystanek dla dzieci szkolnych w Żardkach. Te wnioski zostały zawarte w kolejnym piśmie, które gmina wystosowała w marcu.
Odpowiedź przysłał Departament Infrastruktury UM. Jak wynika z dokumentu podpisanego przez dyrektora Andrzeja Dzierbickiego, nie ma szans na następne zmiany w organizacji ruchu. Urząd Marszałkowski podtrzymał wcześniejsze stanowisko w sprawie przejazdu przez plac obok bramy kościelnej. Według łódzkich urzędników, brakuje merytorycznego uzasadnienia do wykonania dodatkowego zjazdu. Kierowcy muszą więc korzystać ze skrzyżowania drogi wojewódzkiej z ul. Słowackiego.
Negatywnie rozpatrzono także kwestię przystanków autobusowych przy drzewickim parku i w Żardkach. ? Lokalizacja przystanków w obu miejscowościach została zatwierdzona w projekcie stałej organizacji ruchu ? napisano w krótkim uzasadnieniu. ? Projekt uzyskał pozytywną opinię Powiatowego Zarządu Dróg w Opocznie. Nie przewidywał przystanków autobusowych w proponowanych obecnie miejscach.
Na zakończenie dyrektor zaznaczył, że przedstawione stanowisko należy traktować jako ostateczne.

pe

Artykuł ukazał się w wydaniu nr 25 (780) z dnia 22 Czerwca 2012r.

Kontakt z TOP
Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Biuro ogłoszeń
oglotop@pajpress.pl

Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Dział reklamy
tel: 44 754 41 51

Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Redakcja
tel: 44 754 21 21
top@pajpress.pl
Artykuły
Informator
Warto wiedzieć
Twój TOP
TIT - rejestracja konta Bądź na bieżąco.
Zarejestruj konto »