tygodnik opoczyński
Baza firm
 
Ciekawostki

 Oktoberfest, czyli dożynki chmielowe

 
Już w najbliższą sobotę?


Oktoberfest (niem. święto październikowe) to dożynki chmielowe ? największy festiwal piwa na świecie ? obchodzone od 1810 roku w Monachium w Bawarii (Niemcy), na przełomie września i października. Wprawdzie nie obowiązują stałe daty rozpoczęcia i końca, mimo to regułą jest, że festyn może zacząć się dopiero po 15 września w sobotę, a jego koniec musi przypadać na pierwszą niedzielę października. Od 2000 roku weszła w życie dodatkowa reguła ? w razie, gdy pierwsza niedziela października przypada na 1 lub 2 października, Oktoberfest przedłużany jest automatycznie do Święta Zjednoczenia Niemiec, które obchodzone jest 3 października. Oktoberfest trwa zatem co najmniej szesnaście, a najwyżej osiemnaście dni.
To jeden z największych festynów ludowych na świecie, który co roku przyciąga ponad 6 milionów ludzi. W trakcie imprezy spożywane jest około pięciu milionów litrów specjalnie warzonego na tę okazję piwa o wyższej zawartości alkoholu, sprzedawanego tradycyjnie w litrowych kuflach tzw. mass (mass ? bawarska jednostka objętości odnosząca się wyłącznie do piwa równa 1,069 litra). Każdy amator bursztynowego trunku przynajmniej raz w życiu powinien wziąć udział w tym wielkim święcie.
Pierwszy Oktoberfest miał miejsce w 1810 roku z okazji ślubu księcia Ludwika I, późniejszego króla, i jego wybranki księżniczki Therese von Sachsen?Hildburghausen. Uroczystość, na którą byli zaproszeni mieszczanie z Monachium, odbyła się przed bramami miejskimi na łąkach, które potem nazwano Theresienwiese (w dokładnym tłumaczeniu: łąkami Teresy). Na zakończenie uroczystości odbyły się wyścigi konne. Ponieważ książę Ludwik pasjonował się starożytnością, zawody odbyły się w stylu antycznych igrzysk olimpijskich, a że impreza cieszyła się dużą popularnością wśród mieszkańców miasta, dwór królewski zadecydował o powtórzeniu wyścigów rok później o tej samej porze. I tak zrodziła się tradycja monachijskiego Oktoberfestu. W 1811 roku przy okazji wyścigów konnych odbył się festyn ludowy połączony z wystawą rolniczą. W kolejnych latach festyny powtarzano. W roku 1818 postawiono pierwszą karuzelę i huśtawki, w małych budkach rozpoczęto sprzedaż piwa. Aby wykorzystać ostatnie ciepłe dni jesieni Oktoberfest przeniesiono w 1872 roku na koniec września. Pod koniec XIX wieku Oktoberfest zaczął przybierać charakter, jaki ma dzisiaj. W 1880 roku władze miasta zezwoliły na sprzedaż piwa. Wedle przepisów Oktoberfestu swoje piwo serwować mogą jedynie tradycyjne monachijskie browary, których piwo odpowiada bawarskiemu prawu czystości z 1487 roku (używanie tylko wody, chmielu, jęczmienia oraz drożdży) i podobnej normie niemieckiej z 1906 roku. Aktualnie są to browary: Spaten?Franziskaner?Brau, Augustiner, Paulaner, Hacker?Pschorr, Hofbrau i Lowenbrau. Wszystkie one oferują mocne bawarskie piwo marcowe o zawartości alkoholu do 6,2 procent. Charakteryzuje się ono bursztynową tonacją, wysoką pełnią smakową i przewagą słodkich nut słodowych nad czystą goryczką chmielową.
Dla odwiedzających ustawianych jest 14 hal piwnych, z których większe mają do 10 tysięcy miejsc siedzących. Hale dzielone są na dwie kategorie, hale browarów i namioty gospodarzy Oktoberfestu. Każdy gospodarz sprzedaje w swoim namiocie piwo tylko jednego browaru. Tradycja stawiania namiotów trwa od 1896 r. i już nikt nie może sobie wyobrazić Oktoberfestu bez nich i litrowych kufli piwa, kurczaka z rożna czy pieczeni z knedlami. Atrakcją każdego namiotu jest orkiestra bawarska troszcząca się o nastrój biesiadujących. W 1950 r. doszedł ostatni element tradycji Wiesn (tak Monachijczycy nazywają Oktoberfest) ? ówczesny burmistrz miasta dokonał pierwszego oficjalnego odszpuntowania beczki.
Tegoroczny festyn zacznie się w sobotę 17 września tradycyjną paradą wozów konnych pełnych beczek piwa, którą obecnie prowadzi ?Ma?nchner Kindl? ? herbowa figura Monachium w postaci dziewczyny w czarnym habicie franciszkańskim z kuflem w dłoni. Zwykle za nią jadą w powozie burmistrz miasta i premier Bawarii, a następnie ciągną barwnie ubrani właściciele browarów, kelnerzy i kelnerki oraz orkiestry i zespoły muzyczne. Dokładnie w samo południe na rynku Starego Miasta burmistrz odkorkuje pierwszą beczkę. Pierwszy kufel z piwem otrzyma tradycyjnie premier Bawarii, który otworzy świętowanie, wypowiadając słowa: ?Ozapft is!? (odszpuntowana!), po czym wszyscy skierują się pod miasto na Theresienwiese. Ustalono, że podstawowa jednostka miary obowiązująca w czasie festynu to jednolitrowy kufel mass, ma kosztować 9 euro. Jest to o 5 proc. więcej niż w ubiegłym roku. Jedzenie, bez którego piwo nie smakowałoby tak dobrze: białe kiełbaski ze słodką musztardą, golonki, kurczaki, prosiaki czy stockfische ? ryby pieczone na patyku. Koniecznie należy też spróbować takich przysmaków bawarskiej kuchni jak: obatzda ? miękki ser camembert z przyprawami i cebulą zaprawiony piwem, golonka, pieczeń wieprzowa w piwie, żeberka, połówki kurczaka, salcesony, słone precle, białe serdelki (weisswurst) i oczywiście rzodkiew.
Obowiązkowym punktem programu są również pokazy sztucznych ogni, quizy na temat wiedzy o piwie oraz najbardziej charakterystyczny i prestiżowy dla kelnerek konkurs, w którym liczy się ilość przeniesionych jednorazowo, jednolitrowych kufli piwa. Kelnerki na Oktoberfeście znane są z tego, że potrafią przenieść do dziesięciu kufli na raz, przy czym każdy z kufli zawiera litr piwa, do czego dochodzi jeszcze waga kufla? Pamiątkowe kufle wyposażone są w plakietki z symbolem i datą danej imprezy. Kufle używane w namiotach i halach piwnych są własnością browarów i przywłaszczanie ich jest kradzieżą.
Przewiduje się, że w tym roku w czasie siedemnastodniowego festynu, który zakończy się w poniedziałek, 3 października, Monachium odwiedzi 7 milionów gości. Wśród nich oczywiście nie zabraknie amatorów złocistego trunku z Polski, udających się na 201. Oktoberfest indywidualnie lub za pośrednictwem licznych biur podróży.
Zebrał: erg



Monachium, 18 września 2010: Goście bawiący się na Oktoberfest w namiocie mieszczącym blisko 7 tys. osób
(AFP PHOTO Sebastian Widmann)


Osiem litrowych kufli, wcale niezły rezultat a i kelnerka niczego sobie


erg   

Artykuł ukazał się w wydaniu nr 37 (740) z dnia 16 Września 2011r.
W dziale Ciekawostki dostępne są również artykuły:

Pokaż pełny spis treści
 
Kontakt z TOP
Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Biuro ogłoszeń
oglotop@pajpress.pl

Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Dział reklamy
tel: 44 754 41 51

Tomaszów Mazowiecki - baza wiedzy Redakcja
tel: 44 754 21 21
top@pajpress.pl
Artykuły
Informator
Warto wiedzieć
Twój TOP
TIT - rejestracja konta Bądź na bieżąco.
Zarejestruj konto »